(Toksyny) Raport z analizy

Imię: xxxxxxPłeć: xxxxxxxxxxWiek: xx
Sylwetka: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxCzas badania: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Aktualne badane wyniki
Badane pozycjeNorma wartościBadane wartościWynik badania
Napoje pobudzające0,209 - 0,7510,65
Promieniowanie elektromagnetyczne0,046 - 0,1670,471
Tytoń/nikotyna0,124 - 0,4530,491
Toksyczne pozostałości pestycydów0,013 - 0,3130,308
Standard referencyjny:
 Norma(-) Nieznacznie poza normą(+)
 Średnie odstępstwo(++) Poważne odstępstwo(+++)
Napoje pobudzające:0,209-0,751(-)0,751-0,844(+)
 0,844-0,987(++)>0,987(+++)
Promieniowanie elektromagnetyczne:0,046-0,167(-)0,167-0,457(+)
 0,457-0,989(++)>0,989(+++)
Tytoń/nikotyna:0,124-0,453(-)0,453-0,525(+)
 0,525-0,749(++)>0,749(+++)
Toksyczne pozostałości pestycydów:0,013-0,313(-)0,313-0,406(+)
 0,406-0,626(++)>0,626(+++)
Opis parametrów
Napoje pobudzające:
Napoje pobudzające nie zawierają albo prawie nie zawierają elektrolitów. Jeżeli człowiek spożywa te napoje po aktywności fizycznej, mają one na celu uzupełnić wydaloną z organizmu wodę. Utrata wody prowadzi do zmniejszenia ilości płynu międzykomórkowego, a więc również ciśnienia osmotycznego w organizmie. W wyniku spożywania nadmiernej ilości wody dochodzi do przyspieszenia wydalania elektrolitów wewnątrzkomórkowych. Niektórzy ludzie wolą pić po ćwiczeniach zimną wodę. Pomimo tego, że ludzie czują się dobrze po wypiciu zimnej wody, natychmiastowe jej spożycie może wywołać skurcze mięśni gładkich układu trawiennego i spowodować bóle brzucha. Optymalna temperatura napoju wynosi 15-40 °C. Głównymi składnikami napojów stymulujących są cukier (albo sacharyna), barwnik, woda gazowana i tlenek węgla. Tenapoje mają małą wartość odżywczą, oprócz konkretnej ilości kalorii. Jeżeli organizm jest narażony na przyswajanie syntetycznych barwników i substancji smakowych, może dojść do jego uszkodzenia, dlatego nie należy spożywać dużej ilości tych napojów. Soki owocowe produkowane są z różnych gatunków owoców i zawierają wiele witamin i cukrów. Picie soków owocowych pomaga uzupełniać witaminy i sole nieorganiczne w organizmie i regulować kwasy organiczne i równowagę kwasowo-zasadową płynów, stymulować wydzielanie soków trawiennych, wzmacniać apetyt i regenerować śledzionę.
Promieniowanie elektromagnetyczne:
I. Co to jest promieniowanie elektromagnetyczne? Wzajemna wymiana pól elektrycznych i magnetycznych wytwarza fale elektromagnetyczne, oznaczane jako promieniowanie elektromagnetyczne. Promieniowanie elektromagnetyczne w środowisku naturalnym, związane z przekroczeniem bezpiecznych limitów, nazywamy zanieczyszczeniem elektromagnetycznym. Obecnie zanieczyszczenie elektromagnetyczne jest jednym w głównych rodzajów zanieczyszczeń, tak samo jak ścieki, emisje szkodliwych gazów i hałas.
II. Promieniowanie elektromagnetyczne a zdrowie fizyczne: na temat wpływu pola elektromagnetycznego o najczęstszej częstotliwości przemysłowej (50-60Hz) na stan zdrowia przeprowadzono wiele badań i analiz. Uzyskano zaskakujące rezultaty: prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów jest ściśle związane z promieniowaniem elektromagnetycznym o niskiej częstotliwości.
III. Mechanizm działania promieniowania elektromagnetycznego na organizm: ciało jest przewodnikiem zdolnym do absorpcji energii elektromagnetycznej. Oddziaływanie pola elektromagnetycznego na organizm ma efekty cieplne. Im większa siła pola elektromagnetycznego, tym większe jego oddziaływanie. Poza tym promieniowanie elektromagnetyczne zakłóca przenoszenie informacji bioelektrycznych organizmu.
IV. Szkodliwy wpływ promieniowania elektromagnetycznego na organizm dowodzi, że może ono znacznie wpływać na stan zdrowia. Może zmieniać funkcje neurologiczne, reprodukcyjne i sercowo-naczyniowe, działanie układu odpornościowego, widzenie itd. Do głównych objawów należą bóle i zawroty głowy, utrata pamięci, problemy z koncentracją, depresja, rozdrażnienie, STAR zenie się skóry, problemy z oddychaniem, bóle pleców, zaburzenia cyklu menstruacyjnego, rak piersi itd. Zachorowalność na białaczkę u osób narażonych na promieniowanie elektromagnetyczne jest 2,93 razy wyższa niż u osób zdrowych, występowanie nowotworów mózgu jest 3,26 raza częstsze niż u osób zdrowych.
Tytoń/nikotyna:
Potrzeba 1,2-1,8mg nikotyny, żeby zabić mysz. Głównymi szkodliwymi substancjami dymu papierosowego są substancje smoliste i nikotynamid. Nikotynamid jest pochodną nikotyny, której to szkodliwość jest dobrze znana. To oznacza, że papierosy albo ich substytuty zawierające nikotynę są szkodliwe dla organizmu. Im więcej nikotyny jest wchłaniane, tym bardziej jest ona szkodliwa dla zdrowia.
Ryzyka palenia
I. Powstawanie nowotworów
II. Wpływ na naczynia wieńcowe i mózgu: liczne badania dowodzą, że palenie jest głównym czynnikiem ryzyka zapadalności na schorzenia naczyń wieńcowych i mózgu. Ilość przypadków chorób serca, nadciśnienia, schorzeń mózgu i dużego krwiobiegu zwiększa się wyraźnie u palaczy. Statystyki dowodzą, że 75% pacjentów z chorobą niedokrwienną serca i nadciśnieniem pali albo paliło wyroby tytoniowe. Występowanie chorób serca u palaczy jest 3,5 raza częstsze niż u osób niepalących, śmiertelność w wyniku chorób niedokrwiennych serca jest 6-krotnie wyższa, a występowanie zawału serca jest 2-6 razy częstsze niż u osób niepalących. Sekcje zwłok wykazały, że miażdżyca naczyń wieńcowych jest znacznie bardziej rozpowszechniona u osób palących niż u niepalących.
III. Wpływ na układ oddechowy: palenie jest jednym z głównych bodźców powstawania przewlekłego zapalenia oskrzeli, rozedmy płuc i innych przewlekłych chorób dróg oddechowych. Badania wykazały, że wieloletnie palenie może uszkodzić i skrócić rzęski oskrzeli, uszkodzić błonę śluzową i mieć negatywny wpływ na funkcję oczyszczającą rzęsek.
IV. Wpływ na układ trawienny: palenie może powodować nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego, nawet o 91,5% większe niż u osób niepalących. Może upośledzać funkcje wydzielnicze trzustki, co skutkuje w zwiększeniu kwaśności w dwunastnicy i nadmiernemu obciążeniu błony śluzowej, mogącemu prowadzić do wrzodów dwunastnicy. Nikotyna w tytoniu może powodować zmniejszenie napięcia zwieracza odźwiernika i osłabiać zdolności obronne błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. To wywołuje przewlekły stan zapalny, powstawanie nowych wrzodów i pogarsza gojenie się wrzodów już istniejących. Oprócz tego palenie może zmniejszyć napięcie zwieracza przełyku, co skutkuje zgagą.
Toksyczne pozostałości pestycydów:
Pestycydy i ich toksyczne metabolity są produktami ich przemiany w organizmie. Pestycydy są częścią produktów rolniczych, a odpady ich przetwarzania w środowisku nazywane są pozostałościami pestycydów. Ludzie często są narażeni na działanie nie tylko resztek pestycydów, ale też ich odpadów i nie zdają sobie sprawy z faktu, że podlegają wpływom ich metabolitów. W rzeczywistości nie tylko pierwotny pestycyd jest trujący, ale również produkty jego przemiany i pozostałości. Ich szkodliwość jest taka sama albo nawet większa. Pestycydy mogą zaburzać równowagę hormonalną i prowadzić do zaburzeń hormonalnych u kobiet. U mężczyzn mogą prowadzić do oligozoospermii i defektów plemników, skutkujących w niskiej wytrzymałości plemników. Po przeniknięciu pestycydów do organizmu, część trafia do nerek i wątroby. Przy obciążeniu organizmu mogą wywoływać choroby. Jedna z grup pestycydów może obniżać zdolność hemoglobiny do wiązania tlenu, ważną dla utlenienia tkanek. Pestycydy rozpuszczalne w tłuszczach przenikają do tłuszczu w organizmie.

Wyniki testu są jedynie orientacyjne i nie stanowią końcowej diagnozy.